pinjata

Tko smo mi?

Pinataland Dalmacija je mala obiteljska radionica iz južne Dalmacije. Sve je počelo prije šest godina sa pokušajem da naručimo negdje pinjatu nećaku za rođendan. Na tržištu u to vrijeme nije bilo proizvođača pinjata pa smo se odlučili sami okušati u izradi jedne. Iako je bila daleko od savršene, pinjata je odmah postala hit među prijateljima i rodbinom.

Kako radimo?

Malo po malo, rođendan za rođendanom, skupili smo pozamašan katalog naših pinjata, a i krug vjernih kupaca  koji nas svojim idejama redovito inspiriraju u kreiranju jos ljepših, kvalitetnijih i orginalnijih pinjata za sve vesele prigode.

Svaka naša pinjata je napravljena ručno, sa puno truda,strpljenja i ljubavi. U procesu izrade recikliramo velike količine papira i kartona što nas dodatno motivira za nastavak.

Proces izrade pinjata

Sve počinje sa škarama, novinskim papirom i balonom. Izrezane komade papira ljepimo na napuhani balon, smjesom od brašna i vode. Nakon što poljepimo 5-6 slojeva papira, balon stavljamo vani na sušenje. Sutradan ispušemo balon iz dobivenog oblika, te ljepimo po njemu dodatke koji ovise od oblika pinjate, najčešće su to ruke, noge i slično. Potom slijedi ukrašavanje pinjate krep papirom te završni detalji (oči, usta,..) i pinjata je spremna za pakiranje. Za jednu prosječnu pinjatu potrebno je  5-6 sati rada, ne računajući sušenje.

Povijest pinjata

Iako se povezuje najviše sa Meksikom, pinjata zapravo vuče korijenje iz Kine. Njihove pinjate su bile u obliku krave ili vola, punile su se raznim sjemenkama i razbijale za Novu godinu kako bi u idućoj godini imali dobar urod.

U Europu je stigla u 14. stoljeću. U prijevodu sa talijanskog riječ pinjata ( orgin. pignatta) bi značila ” zemljana posuda za kuhanje” što ne čudi budući da su se stoljećima pinjate radile od glinenih posuda.

U Meksiko je stigla u 16. stoljeću, no tamo je već postojala slična tradicija, gdje su osobi koja razbija pinjatu stavljali i povez na oči. Meksička katolička interpretacija pinjate počivala je na borbi čovjeka protiv iskušenja. Tako je sedam vrhova tradicionalne pinjate predstavljalo sedam smrtnih grijeha. Središnji dio pinjate predstavljao je iskušenje, odnosno zlo. Osobi koja razbija pinjatu se stavljao povez oko očiju u znak vjere a štap je simbolizirao ljubav koja razbija grijehe. Slatkiši iz pinjate su se smatrali nagradom za očuvanje vjere.